American Express – Amex – kort historia

American Express, eller Amex, hör till ett av de mest kända kreditkortsföretagen i världen. Amex har anor sedan långt tillbaka, då företagen grundades redan på mitten av 1800-talet. Då sysslade American Express inte med kreditkort, utan med transporter i USA, men övergick till pengaöverföringar 1882. Idag ligger Amex bas fortfarande i USA, men man har kontor över hela världen.

Gratis Kreditkort, 0kr i årsavgift, Ansök om Visa Kreditkort här !

Till Sverige kom American Express på 70-talet. Amex har numera över 65 000 anställda världen över och mer än 70 miljoner personer har kreditkort utfärdade av American Express.

American Express olika kreditkort
American Express kan erbjuda ett flertal olika kreditkort, med olika villkor och förmåner:

  • Amex Blue
  • Green Card
  • American Express Gold
  • Amex Platinum
  • Amex Centurion Black

Om du inte har någon speciellt hög årsinkomst passar American Express Blue förmodligen. För att få ett Amex Blue kreditkort behöver du nämligen inte ha en högre inkomst än 150 000 kr per år. Med Amex Blue följer inga speciella förmåner, utan är det mest enkla kortet som American Express kan tillhandahålla.

Nästa nivå på stegen är Amex Green. Har du ett sådant kreditkort har du möjlighet att hämta ut pengar i uttagsautomater världen över. Om du kan uppvisa en årsinkomst på åtminstone 250 000 kronor har du möjlighet att få ett Amex Green. Nästa kort, American Express Gold, är lämpat för personer som tycker om att resa. Med Amex Gold ingår nämligen både reseförsäkring, samt en reseservice som kan hjälpa dig att planera dina resor. Här måste du ha minst 350 000 kr i årsinkomst för att få tillgång till kreditkortet.

American Express har också kreditkort för de riktiga storfräsarna. Äger du ett Amex Platinum har du en årsinkomst på 600 000 kr eller mer. Dessutom får alla som har ett Amex Platinum speciell tillgång till ett servicetelefonnummer där man kan hjälpa dig med alla möjliga olika saker.

Amex Centurion Black i sin tur, är det finaste, men också hemligaste, kreditkortet från American Express. Faktum är att det finns väldigt få uppgifter om vad det innebär att äga ett Centurion. En del av förmånerna kom dock till allmänhetens kännedom från en läcka på American Express under 2006, därför vet man exempelvis att ägare av Amex Centurion får en personlig kontakt på American Express, som hjälper till med i stort sett alla önskemål kunden har. Du kan i stort sett ringa mitt i natten och beställa vad som helst. Ägaren av ett Amex Centurion får också exklusiv tillgång till flotta modevisningar, privatklubbar, unika teater- och konsertvisningar, samt stående bordsreservationer på exklusiva restauranger. För att få tillgång till ett American Express Centurion måste du få en inbjudan.

Att handla med American Express kreditkort
Överlag fungerar Amex kreditkort på samma sätt som alla andra kreditkort. Du drar helt enkelt ditt kreditkort i butiken, varefter American Express betalar butiken. I slutet av månaden får du sedan en räkning hem i brevlådan där du betalar för de köp du har gjort under de sista 30 dagarna, eller så delar du upp betalningen mot ränteavgifter.