Bankomatkort

Idag äger de flesta ett bankomatkort och allt färre behöver därför gå in på banken för att hämta ut pengar. Ordet bankomat har idag blivit en synonym till uttagsautomater och betyder alltså samma sak. I början var det bara de svenska affärsbankerna som använde ordet bankomat som namnet på sitt varumärke.

Gratis Kreditkort, 0kr i årsavgift, Ansök om Visa Kreditkort här !

I Sverige lanserades den första bankomaten i Uppsala 1967 och var faktiskt till och med en av världens allra första bankomater.

Bankomatkortets funktion och utformning
Precis som att bankomat och uttagsautomat är synonymer till varandra, säger man också bankomatkort om ett flertal olika kontokort som bankkort, kreditkort och betalkort. Ett bankomatkort är som regel tillverkat i plast och följer olika standardiserade mått som ska vara de samma världen över. Detta naturligtvis för att du ska kunna använda ditt bankomatkort överallt. Idag är de flesta bankomatkort kopplade till Visa eller till Mastercard, vilket gör att du inte behöver hämta ut pengar för att kunna handla, utan drar ditt kontokort direkt i butiken.

Andra bankomatkort är också kreditkort, vilket betyder att du kan handla med dem mot kredit, det vill säga när du inte har några pengar på kontot. Då får du istället en faktura hemskickad som regel en gång i månaden och betalar alltså i efterhand för din inköp.

Gratis bankomatkort på väg bort
Den typ av bankomatkort som är gratis och enbart går att använda för att ta ut pengar med är på väg bort, och allt fler banker utfärdar inte dessa enkla bankomatkort längre. Idag är istället de flesta bankomatkort kopplade till kreditfunktioner eller åtminstone sådana som du kan betala med direkt i butikerna. Därför är du i stort sett alltid tvungen att betala en årsavgift för ditt bankomatkort, vilken brukar ligga på ett par hundralappar.

Sedan 2006 ger exempelvis Swedbank och Nordea inte längre ut några gratis bankomatkort och Skandiabanken slutade redan i 2004. Några av argumenten är att väldigt få använder sig av dessa enkla bankomatkort, samt att man hoppas kunna minska kontanthanteringen och därmed också göra en säkrare handel.

Konsumentverket kritiska mot stoppet av gratis bankomatkort
Men många kritiska röster har höjts mot borttagandet av de gratis bankomatkorten, som exempelvis Konsumentombudsmannen, KO. På KO menar man att detta leder till en begränsning av individens valfrihet, man ska helt enkelt kunna välja om man vill betala för sitt kort eller inte, samt om man enbart vill använda det till att ta ut pengar med. Redan idag är det nog svårt att göra pengauttag menar KO och ingen ska kunna tvingas till något.

Den grupp som drabbas hårdast av att de enkla bankomatkorten är på väg bort är också de äldre, som ofta föredrar att enbart använda korten för att hämta ut pengar. Många banker låter bankomatkorten vara gratis att hämta ut pengar med så länge det görs i bankernas egna bankomater, medan en avgift läggs på om man hämtar ut i någon annan banks automat. En sista kritik från KO är att personer med betalningsanmärkningar kommer att få svårt att få tillgång till ett bankomatkort som kostar.