Betalkort

Ett betalkort, eller kreditkort som man oftast säger, är ett kontokort som gör det möjligt för dig som kortinnehavare att skjuta upp din betalning ett visst antal dagar. När du handlar med ett betalkort brukar den räntefria återbetalningsfristen ligga på cirka en månad eller lite mer. Skulle du inte betala tillbaka innan fristen är över riskerar ditt betalkort att spärras, så tillvida du inte har kredit kopplat till betalkortet.

Gratis Kreditkort, 0kr i årsavgift, Ansök om Visa Kreditkort här !

Om du har ett betalkort med kredit läggs istället, en rätt hög, ränta på beloppet och du kan ibland välja att betala tillbaka i din egen takt i mindre summor. Till ett betalkort är det oftast kopplat en personlig PIN-kod som du knappar in när du gör ett inköp. Ibland signerar du istället inköpskvittot, samt visar upp din legitimation för att identifiera dig.

Var kan man använda sitt betalkort?
Om du har ett betalkort från VISA, kan du i stort sett använda betalkortet på alla affärer som erbjuder kortköp. Andra märken på betalkort är det inte lika säkert att du kan använda överallt, men möjligheterna är ändå stora. Du kan både använda betalkortet direkt i butiken eller hämta ut pengar i en automat. Betalkort kan också användas utanför Sveriges gränser.

Vilka olika betalkort finns?
Det finns enorma mängder betalkort att välja mellan idag, alla med olika förmåner och med olika villkor knutna till sig. Förmånerna kopplat till ett betalkort kan gälla exempelvis reseförsäkringar, reseskydd, olycksfallsförsäkringar, rabatter på bensin och andra varor, så länge allt köps med betalkortet förstås. De två mest väletablerade betalkorten i världen är Mastercard och Visa, men det finns hundratals andra märken att välja mellan. Om du ska skaffa ett betalkort bör du se till att kortet passar just dig som användare.

Hur går jag tillväga för att få ett betalkort?
För att ansöka om ett betalkort är det viktigt att du inte har några betalningsanmärkningar. Vanligtvis vill företaget där du ansöker också se att du har en tillräckligt hög inkomst för att kunna betala tillbaka dina skulder. Du måste ha fyllt 18 år för att kunna få ett betalkort. Som regel ansöker du om ett betalkort hos din bank, men en del betalkortsföretag ger också möjlighet att söka via internet eller via telefon. Om du är student eller annan låginkomsttagare kan det vara lite knepigare att få ett kort, men till exempel Swedbank har ett kontokort där man godkänner CSN som inkomst.

Risker med ett betalkort
Även om själva tanken med betalkort är att minska de risker som kontanter innebär, finns det naturligtvis andra risker med just betalkort. Bedragare är alltid uppfinningsrika och har så klart hittat sätt att komma åt pengarna från ditt betalkort. Därför är det viktigt att ha koll på ditt betalkort och aldrig lämna ut varken det eller information om kortet till någon annan. Se gärna till att skydda din kod med handen när du knappar in den. Det kan också vara bra att undvika att lämna betalkortet i exempelvis baren när du är på ett uteställe, då man aldrig kan vara nog säker.