Kreditkort bedrägeri

I alla sammanhang där pengar existerar, kommer det också att finnas oärliga människor som försöker sig på bedrägeri. Detta gäller naturligtvis också kreditkort. Om du lär dig alla olika typer av bedrägeri som är kopplade till kreditkort kommer du dock att minska riskerna för att bli utsatt.

Gratis Kreditkort, 0kr i årsavgift, Ansök om Visa Kreditkort här !

Här nedan listar vi de vanligaste formerna för bedrägeri när det gäller kreditkort, samt hur du kan gardera dig.

Kreditkort och PIN-koder
Ett kreditkort har som regel en fyrsiffrig PIN-kod knuten till det, vilken är personlig och unik. PIN-koden knappar du in när du betalar med ditt kreditkort, eller när du hämtar ut pengar i en bankomat. Lämna aldrig ut din PIN-kod till någon annan, oavsett om du tycker dig känna personen väl, så minskar du risken för bedrägeri.

Du bör också memorera koden till kreditkortet så att du minns den i huvudet och slipper ha den nedskriven någonstans. Själva grundregeln när det gäller koder till kreditkort och bedrägerier är att aldrig någonsin förvara den tillsammans med eller i närheten av kreditkortet. När du knappar in din PIN-kod bör du också skymma med handen så att ingen annan har möjlighet att få se den och därmed har möjlighet att utföra bedrägeri.

Phising – ett vanligt typ av bedrägeri av kontokort
Du har säkerligen hört om den form av bedrägeri och kontokort som handlar om försök att komma åt kreditkortets känsliga information via mail. Mailet från bedragarna kan se ut att komma från din bank eller ditt kreditkortsföretag, där man uppmanar dig att lämna ut uppgifter kopplade till ditt kreditkort. Men, detta skulle din bank eller kreditkortsföretag aldrig göra, det är istället ett bedrägeri försök. Klicka inte heller på några länkar i ett sådant bedrägeri mail, utan kontakta omedelbart din bank och varna.

Skimming – ett annat försök till bedrägeri när det gäller kreditkort
Ett annat, och mycket vanligt, försök till bedrägeri är det som kallas för skimming. Du har säkert kunnat läsa i tidningarna under de senare åren om denna form för bedrägeri av kreditkort. Bedragarna sätter på en attrapp på bankomaten, vilket kopierar ditt kreditkort när du stoppar in det i automaten. En kort stund efter att du har gått därifrån hämtar bedragarna upp attrappen, varefter de tillverkar en kopia av ditt kreditkort med hjälp av informationen som har scannats av.

Denna form för bedrägeri kan du undvika genom att alltid titta noga på bankomaten innan du stoppar in ditt kreditkort. Känn efter om det finns några lösa delar, ryck lite i luckan där du stoppar in ditt kreditkort och om du misstänker ett försök till bedrägeri ska du genast kontakta banken som äger uttagsautomaten.

Vad händer om du har blivit utsatt för bedrägeri?
Som regel ska du som kreditkortskund inte behöva stå för skadan av ett bedrägeri. Om du har förlorat pengar brukar det företag som har utfärdat kortet betala tillbaka pengarna till dig, men det kan ta en stund. Se alltid till att spärra ditt kreditkort så fort du misstänker att du har blivit utsatt för bedrägeri, så ökar chansen att få tillbaka pengar som du har förlorat.