Mastercard – korta fakta

Redan 1966 såg Mastercard dagens ljus i USA och har sedan dess etablerat sig som ett av de största kortföretagen i hela världen. Om du är innehavare av ett Mastercard kan du använda kortet på över 25 miljoner ställen, titta bara efter Mastercards logga som ska vara uppklistrad i butiken.

Gratis Kreditkort, 0kr i årsavgift, Ansök om Visa Kreditkort här !

Mastercard kan erbjuda en rad olika typer av kontokort, som kreditkort, bankkort, betalkort och företagskort.

Mastercard kreditkort
Om du har ett Mastercard kreditkort behöver du inte ha pengar på bankkontot för att handla. Istället är det Mastercard som betalar butiken för inköpet, varefter de fakturerar dig dina sammanlagda inköp efter ett visst antal dagar. Hos Mastercard får du också 55 räntefria dagar. Ditt Mastercard kreditkort fungerar alltså som en slags överenskommelse mellan dig och Mastercard/banken, där du lovar att visa en god återbetalningsförmåga genom att sköta återbetalningarna. Mastercard har olika kreditnivåer i form av olika kreditkort, exempelvis Mastercard Platina och Mastercard Guld.

Mastercards övriga kreditkort
Om du har ett Mastercard betalkort kan du inte välja att dela upp betalningarna som med Mastercard kreditkort, utan måste betala hela fakturan på samma gång i slutet av månaden. Dessutom finn en viss kreditgräns. Har du ett bankkort från Mastercard är kortet i sin tur kopplat till ditt bankkonto, som regel till lönekontot, och du måste därför ha täckning på bankkontot för att kunna handla med Mastercard bankkort.

Mastercards förbetalda kort fungerar i sin tur som ett betalkort där det finns en viss inbetald summa på i förhand, som du sedan inte kan överskrida. Företag kan också skaffa Mastercard och det finns tre olika varianter att välja mellan:

  • Mastercard Business Card
  • Mastercard Corporate Card
  • Mastercard Inköpskkort

Alla företagskorten ger olika förmåner och har olika villkor, men oavsett vilket ni använder blir det enklare att hålla koll på företagets alla utgifter. Mastercard företagskort passar både små och större företag.

Förmåner med Mastercard kontokort
I stort sett alla Mastercards kontokort kan erbjuda ytterligare garantier på alla inköp som görs med kortet. Det ingår också skadeförsäkring om du hyr en bil med kortet och råkar du ut för en olycka på en resa köpt med kortet har du en speciell försäkring. Har du ett Mastercard kort kan du utnyttja uttagsautomater och bankkontor både i Sverige och utomlands.

Problem med ett kort från Mastercard
Om du råkar ut får något form av kortproblem när du använder dig av Mastercard finns ett speciellt servicenummer som går att ringa dygnet runt, var än du befinner dig i världen. Har ditt Mastercard blivit stulet, fastnat i en automat, tappats bort eller om du behöver hjälp med att hitta en uttagsautomat så kan Mastercard alltid hjälpa dig.

Hur ansöker man om ett Mastercard?
Om du vill ansöka om ett Mastercard tar du helt enkelt kontakt med något av de företag som utfärdar Mastercard korten. Citybank, Nordea och Swedbank är exempel på företag i Sverige som utfärdar Mastercard. Man kommer alltid att göra en kreditundersökning på dig som kund innan kortet utfärdas, men så länge du har skött dina betalningar och har en hyfsad årsinkomst ska det inte vara några problem.